Radinac po četvrti put bio domaćin smotre kulturno-umetničkih društava

RADINAC, 29. avgust 2023 – U Radincu je sinoć održana sada već tradicionalna smotra kulturno-umetničkih društava. Kao i prethodnim, tako i ovoj, četvrtoj po redu, reviji folklornih grupa, a učestvovalo ih je osam iz raznih krajeva Srbije, domaćin je bio KUD Radinac.

Smotra je održana pod pokroviteljstvom smederevskog Centra za kulturu, sa koordinatorom kulturno-umetničkih društava Bojanom Lukićem, a u ime organizatora, KUD Radinac, njegov predsednik Ivan Milenković zaslužnim organizacijama i pojedincima uručio je prigodne diplome. Među dobitnicima je i Aleksandra Jovanović Mitrović, koreograf KUD Papazovac, sa 150 članova trenutno najmasovnijeg društva na području Smedereva. Papazovčani su se najpre predstavili pesmom „Vila sa „Košara“, a potom su izveli splet srpskih igara sa Kosova, pobravši najveći aplauz.

Pažnju punih tribina na terenu OŠ „Ivo Andrić“ u Radincu privukao je i nastup Kulturnog centra Samaila, mesta kod Kraljeva sakoreografijom „Vašar u Samaili“, autentičnim prikazom običaja iz 17. veka iz tog kraja.

Vlaškim igrama su se predstavili članovi KUD „Boško Jugović“ iz Bošnjana kod Vravarina, a igre iz Crne Trave dočarao je KUD „Mladost“ iz Žitkovca kod Aleksinca.

Među gostima su bili i članovi KUD „Karađorđe iz Radovanja, sa nekoliko veterana, prikazavši igre iz Šumadije na starogradski način.

Pored gostujućih folklornih ansambala tu su bili i oni sa područja Smedereva – KUD „Branislav Nušić“ iz Skobalja, Petrijevo iz istoimenog sela i, naravno, sa tri selekcije, domaćin KUD Radinac. Da program bude raznovrsniji pobrinuli su se solisti na harmonici i sintisajzeru Lazar Jovanović i Aleksa Petrović, kao i zdravičar iz Dobrog Dola Aleksa Gitarić. Tako su brojni gosti, zajedno sa Radinčanim, uživali u igrama i pesmama iz gotovo svih krajeva Srbije.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!